Drömmer om Sushi

Jiro Ono är världens bästa sushi-kock. Han föddes 1925, öppnade sin egna sushi-restaurang 1965, Sukiyabashi Jiro, och är aldrig nöjd. Detta är hemligheten till varför han är bäst i världen. Enligt Jiro går det alltid att göra sushin lite bättre, och han har aldrig slutat söka vägen till perfektion. Det är en inställning till matlagning väl värd att respektera. En kock som tror hon lagar en viss maträtt perfekt och att det inte kan bli bättre har fel. Visst är det sant att det är omöjligt att bli perfekt, men det hindrar inte att vi inte hela tiden kan försöka. I jakten på perfektion blir vi hela tiden lite bättre, lite duktigare, och vår mat blir lite godare.

Det går inte riktigt att göra Jiro rättvisa genom att skriva om honom, han är lite för speciell för det. Lyckligtvis finns det en film om honom, Jiro Dreams of Sushi, som jag tycker alla borde se även om de inte gillar sushi, eller ens om de över huvud taget är intresserade av matlagning. Det är en av de bästa dokumentärer som jag har sett. Se på trailern nedan:

Trailern gör dock inte dokumentären full rättvisa. Se den, och ni kommer nog att hålla med mig om att det är en riktigt fantastisk dokumentär. Den inspirerar på ett sätt som få filmer – dokumentära eller inte – gör.

Nu blev jag plötsligt sugen på sushi…