Kattmat

Jag har förvarnat om att jag skulle skriva om kattmat, och nu är vi här, redan i andra inlägget. Saken är den att mycket av den kattmat som säljs idag är riktigt dålig, på flera vis. Många är inte medvetna om detta även om det inte är så svårt att hitta den information som krävs för att kunna köpa nyttig kattmat. Ett av problemen är att katter är som småbarn – smakar det gott så vill de ha det, oavsett hur nyttigt det är. Fick en femåring välja så skulle den säkert leva på smågodis, men hur nyttigt vore det? Ingen vettig förälder skulle tillåta det, under några som helst villkor! Ändå gör vi det med katter. Jag ska gå igenom problemen, och vad lösningarna är.

Torrfoder
Katter kan inte dricka. Nu protesterar någon och säger att jo, det kan de visst. De har sett katten lapa från en vattenskål. Det är sant. Katten FÖRSÖKER dricka, men dess tunga skiljer sig väldigt från hundars. Hundar har en stor flexibel tunga som gjord för att lapa vatten. Katters tunga är liten och sträv, och väldigt ineffektiv.

I naturen får katter nästan allt sitt vätskebehov tillgodosett från de djur den äter – blod och andra kroppsvätskor. Får katten bara torrfoder så kommer den att bli uttorkad till viss del. Väldigt VÄLDIGT många katter i Sverige har uttorkningssymptom, och det för att den i huvudsak får torrfoder. Torrfoder är ju behändigt för husse och matte, men bra är det inte.

Lösningen är enkel: ge katten i princip uteslutande blötmat. Ni kommer att märka att ni aldrig, eller nästan aldrig, ser katten försöka dricka från vattenskålen. Varför skulle den det? Den är ju inte törstig!

Rätt sorts kött
Katter är 100% köttätare. De kan inte tillgodogöra sig vegetabilier. Katter som äter gräs gör det för att gräset hjälper matsmältningen – inte för att de är hungriga. Bra kattmat består av 100% djur (inte bara kött, utan det andra också), med små tillsatser av olika näringsämnen. Spannmål och andra vegetabilier som finns i kattmat är ren utfyllnad – den passerar rakt genom katten, som inte kan tillgodogöra sig det över huvud taget.

Men allt kött är inte lika. Fisk, exempelvis, är i princip skadligt för katter (vissa oljor i en del fisksorter är nyttigt, men det är också allt). Kött från älg, ko, gris och sådant passar heller inte katten bra. Kattmat som marknadsförs med att det är älgkött i är meningslöst. Det är inte nyttigt för katten.

Att lista ut vilken sorts kött som är nyttigt för katter är enkelt: tänk efter vilka djur katter i vilt tillstånd äter. Småfåglar, råttor, möss och små däggdjur. Så ge katten kyckling, kanin och liknande, som är det närmaste kattmatstillverkarna kommer när det gäller kattmat. Men, egentligen borde de marknadsföra kattmat gjord på möss. Att de inte gör det beror på att husse och matte tycker det låter äckligt. Men det ÄR kattens naturliga föda.

Mer information hittar ni här.