Matsvinn

Matsvinn är ett stort samhällsproblem. En stor del av all mat försvinner och det är inte i hemmen som det är som värst, även om vi inte äter allt vi köper. Det stora problemet är i försäljningsledet, där mathandlare slänger mycket mat – mat som är fullt ätbar. Det beror på att vi som konsumenter inte köper mat som inte ser perfekt ut. Frukt som är lite stötskadad, saker med kort bäst-före datum och liknande. Fullt ätbart och EGENTLIGEN är det inget fel på den. Men vi köper den inte, och butiker och leverantörer vet det, så de slänger den. Sorgligt men sant.

Det finns lösningar!
Men det finns de som vänt det hela till en affärsidé. Företaget Rude Foods bedriver catering där de använder sig av mat som annars skulle slängts. Det finns också FoodLoopz, en handelsplats på nätet för mat som normalt skulle slängts. Läs mer om detta i denna utmärkta artikel i Dagens nyheter. Väldigt intressant läsning.

Det finns många skäl till att det är idiotiskt att slänga fullt ätbar och god mat. Det är ett fruktansvärt resursslöseri, och med tanke på hur mycket det skadar miljön oförsvarbart. Jag ska erkänna att jag kanske inte äter all mat jag köper, lite svinn blir det. Men jag försöker, och jag gör samma när jag handlar mat. Om det inte är något egentligt fel på en vara, och jag inser att den nog kommer att slängas, ja då köper jag den (om jag behöver/vill ha den, självklart).

Gör det ni också! 🙂