Svensk pizza – hur blev det så här?

Pizzans resa i Sverige är väldigt fascinerande, något som många utländska bedömare håller med om. Riktigt hur det började vet jag inte, men vi började i alla fall någon gång experimentera med vad man kan ha som fyllning på pizza. När banan dök upp på pizzor i Sverige så ojade sig många och tyckte att det var väldigt konstigt. Numera är det inte många som höjer på ögonbrynen, med tanke på vad för pizzor som vi har i Sverige. Inbakad pizza med hamburgare och pommes frites, pizza med choklad. Jordnötter. Sill. Precis allting. Till slut var det några pizzabagare som insåg att det var meningslöst med menyer och bara listade tillbehören, så fick man kryssa i själv vad man ville ha för något.

Demokratisk mat
Det är vad jag förstår vanligt när det gäller onlinepizza, men inte fullt lika vanligt live, kanske för att det är krångligare. Men enligt siffror från 2015 så är 35 % av alla pizzor som köps via dem egna kombinationer, och därmed är det också den vanligaste pizzan i landet. Det måste väl ändå ses som ett tecken på demokratisk matlagning, i dubbel bemärkelse! Alla kan göra sin egen pizza, och alla ingredienser får vara med. På sätt och vis representerar det min syn på matlagning och mat i allmänhet: det finns inget rätt eller fel. Bara för att JAG tycker något verkar äckligt eller konstigt så betyder det inte att det är fel. Vi är alla olika och den svenska pizzan är en väldigt bra illustration sv det.

Samtidigt så har jag förstås väldigt stor respekt för de klassiska italienska pizzorna. Välgjord Marinara eller Margherita på traditionellt vis är, i mitt tycke, de godaste pizzorna. Men ofta så är det ju så att jag bara vill ha en pizza med banan och kyckling på. Det är ju gott det med!

Vilka är era favoritpizzor, förutom dem ni komponerar själva? Eller, vilka är era favoritpålägg på pizzor? Någonting som andra tycker är konstigt?